maanantai 6. elokuuta 2012

Elämän käyttöohje, kriisipuhelimen mukaan

Teen vapaaehtoistyötä Suomen mielenterveysseuran kriisipuhelimessa. Vaitiolovelvollisuuden sitomana en luonnollisesti voi puhua tarkemmin yksittäisistä puheluista, mutta kuulemastani voin kertoa yleisellä tasolla. Jos laatisin elämänohjeita kriisipuhelimessa kuullun perusteella, niin ne näyttäisivät tältä.

  1. Munakoreilla on tapana hajota. Pidä aina varalla suunnitelma B, ja varmista aina pakoreitti kaikista elämäntilanteista. Vältä tilannetta, jossa olet kiinni elämässä vain yhden asian kautta, olkoon se sitten työsi/opiskelusi, asemasi/omaisuutesi, puolisosi, lapsesi, yksi ystäväsi tai yksi harrastuksesi.
  2. Älä jää yksin. Yksinäisyys on suurin yksittäinen syy soittaa kriisipuhelimeen. Varmistu siitä, että sinulla on useampia sosiaalisia ympyröitä, ettei käy niin, että se ainoa ystäväpiirisi on yhden henkilön takana (kts. kohta 1.)
  3. Vältä olemasta tekemisissä vaikeasti persoonallisuushäiriöisten kanssa. He tuhoavat usein käytöksellään läheisensä, etenkin parisuhteessa.
  4. Älä sairastu vaikeasti, fyysisesti tai psyykkisesti. Koska tämä ei ole sellainen asia jonka voit itse valita, voit vain toivoa. Totuttele samalla ajatukseen siitä, että elämässä ei voi valita kaikkea itse.
  5. Vältä käyttämästä väärin päihteitä, huumeita ja lääkkeitä, siis oikein todella vältä. Riippuvuus tekee elämästäsi monta kertaa vaikeampaa kuin sen tarvitsisi olla, ja vaikeuttaa kohtien 1. - 4. toteuttamista.

Elämästä ei välttämättä tulisi näitä neuvoja noudattamalla onnellisempaa tai muuten parempaa, mutta muutaman kriisin saattaisi välttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti