keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Alennustila, osa II

Facebookin Elämä on -ryhmä ei vain lakkaa antamasta.

(Lähde)

Tähän sopii sama testi kuin edelliselläkin kerralla: korvaa sana "nainen" sanoilla "homo" tai "musta", vaihda loukkaavat stereotypiat toisiin soveltuvin osin, ja katso, seuraako tästä ongelmia.

Tässä meemissä on (tarkkanäköisesti tai pikkunäppärästi, miten sen nyt haluaa ottaa) lueteltu joitakin varsin yleisiä käytöstapoja, joista jokainen voi tunnistaa itsensä. Sitten sekaan on ripoteltu pari vahingollista stereotypiaa. Jos meemi olisi tehty pahantahtoisesti, niin ajattelisin, että varsin ovelasti tässä saadaan katsoja ensin samaistumaan tekstiin, ja sitten sisäistämään stereotypiat: naiset eivät ole hyviä tekniikassa tai matematiikassa, ja peittelevät tunneilmaisuaan.

Tunteiden peittely ja yleisesti passiivis-aggressiivinen tapa ilmaista asioita tuntuu muutenkin olevan teemana näissä meemeissä. Vielä yksi esimerkki tästä:

(Lähde)

lauantai 22. joulukuuta 2012

Joka itsensä alentaa, se alennetaan

(TL;DR: korvaa alla olevassa meemissä sana "nainen" sanoilla "musta" tai "homo" ja katso mitä tapahtuu.)

(Lähde: Facebook)

Meemin sanomahan käsittääkseni on seuraava:

Naisella on oikeus halutessaan
  • päättää omasta rahankäytöstään
  • ilmaista myös ikäviä asioita (josta olen samaa mieltä) vittuillen eli passiivis-aggressiivisesti (jonka hyödyllisyyden kyseenalaistan)
  • pitää hauskaa ja nauraa, myös äänekkäästi
  • olla huolehtimatta siitä, mitä muut hänestä ajattelevat.

Kyllä, nämä asiat kuulostavat ihan siltä, että ne kuuluvat kaikkien ihmisten perusoikeuksiin, sukupuolesta riippumatta. Miksi sitten meemin tekijälle ylläoleva lista ei ole kelvannut, vaan se on pitänyt muotoilla itseironiseksi huumoriksi?

Kyse ei ole siitä, ettenkö ymmärtäisi huumoria, tai ettenkö hahmottaisi sen käyttötarkoituksia. Kyse on siitä, että uskon, että tässä tapauksessa huumori on pelokasta ja miellyttämisenhaluista. Meemissä itse asia, naisen oikeus rikkoa sukupuoliset stereotypiat, ilmaistaan kiertoteitä ja sovinistista kieltä käyttäen, aivan kuin ei uskallettaisi puhua suoraan ja omin sanoin.

Aivan ensimmäiseksi meemin kertojaääni halventaa omaa sukupuoltaan, kovin miehisen kuuloisesti, haukkumalla nössöiksi ja nalkuttajiksi. 90% naisista on siis alistettuja ja muutenkin suhteellisen vastenmielisiä olentoja. Sitten käy ilmi, että on olemassa vähemmistö naisia, jotka toteuttavat itsemääräämisoikeuttaan. Heitä kirjoittaja kutsuu kamaliksi lehmiksi, koska hänellä ilmeisesti on kiire nimitellä itseään ensin, jotta odotettavissa olevilta loukkauksilta olisi terä pois. Vaikutelma on vähän samankaltainen kuin jos koulukiusattu itse hieroisi lunta naamaansa, samalla vakuuttaen kiusaajilleen että ei tunnu missään. Lopputulos tosin on silti sama: lunta on naamassa, sattuu, ja oikeuksiaan puolustavia naisia on halvennettu.

Jos uskaltaa ilmaista asiansa suoraan, kiertelemättä ja piilottelematta huumorin ja itseironian takana, jos uskaltaa vaatia että tulee otetuksi vakavasti sukupuolestaan riippumatta, ja kestää sitä seuraavan kritiikin ja mahdolliset loukkaukset, niin ei tarvitse tätä meemiä mihinkään.


P.S. Vastaukset alussa esitettyyn harjoitustehtävään:

"50% homoista on kaapissa, ja 40% ei osaa muuta kuin sisustaa. Mutta minä kuulun niihin 10%:iin, jotka tulevat kaapista työpaikalla, vetävät haukkujia turpaan, kävelevät Pride-kulkueessa jos siltä tuntuu, viis veisaten siitä mitä muut ajattelevat. Joidenkin mielestä olen täysin "vastenmielinen hinttari", kun uskallan edustaa seksuaalivähemmistöä! Jos sinäkin kuulut vastenmielisiin hinttareihin, jaa tämä seinälläsi!"

"50% prosenttia mustaihoisista vieroksuu työtä, ja 40% on HIV-positiivisia. Mutta minä kuulun niihin 10%:iin, jotka asuvat omistusasunnossa, näyttävät valkoisille keskisormea jos siltä tuntuu, ja puhuvat äänekkäästi omaa kieltään kadulla, viis veisaten siitä mitä muut ajattelevat. Joidenkin mielestä olen täysin "haiseva mutakuono", kun uskallan edustaa etnistä vähemmistöä! Jos sinäkin kuulut haiseviin mutakuonoihin, jaa tämä seinälläsi!"